Lucrări de istorie orală

by

„În materie de istorie orală, patru au fost în principal forțele care ne-au alimentat cu delicii în acești ani pofta de cazuistică, de istorie filtrată prin destine, fie tragice, fie triumfătoare:

1. lucrarea Irinei Nicolau și a colaboratorilor săi de la Muzeul Țăranului Român, al cărei corelar editorial a fost primul volum din Arca lui Noe;

2. impresionanta suită editorială realizată de Ana Blandiana și Romulus Rusan în seria Analelor Sighet (și nu numai);

3. cărțile Smarandei Vultur (și colaboratorii) privind soarta minorităților bănățene, a sașilor deportați din Ardeal după 1944 etc.;

4. apariția arhivei orale a lui Zoltan Rostas, sociologul care a realizat în anii șaptezeci-optzeci sute de ore de înregistrare cu mărturii despre interbelicul românesc, despre școala de sociologie a lui Dimitrie Gusti și despre echipele sale ‘regale’ care au scanat mediul rural românesc.”

Dan C. Mihăilescu, Litere, Arte, Idei, Nr. 282, 7 iulie 2003

5 răspunsuri to “Lucrări de istorie orală”

  1. Adrian Boda Says:

    Se pare ca nu se stie, dar Clujul este inaintea celor de la Bucuresti si Timisoara. Aici exista primul si singurul Institut de Istorie Orala si inca din 1997. Ca membru al acestui Institut pot sa va spun ca s-au publicat o serie de lucrari pe tematica si avem chiar si un Anuar de Istorie Orala, care a ajuns la nr X. De asemenea aici exista si o arhiva cu aprox 2000 de ore de interviuri pe cele mai diverse teme, de la interbelic, al doilea razb mondial, rezistenta comunista, cercetari pe minotitati etnice si religioase, Holocaust, s.a.m.d. Acest comentariu este doar un semn ca existam si ca pe domeniul istorie orala ar cam trebui sa fim intrebati, nu de alta dar avem ceva experienta in spate. Pt cei interesati ne gasiti la adresa web: http://institute.ubbcluj.ro/iio/.

    • DanutM Says:

      De curiozitate, cite dintre interviurile din arhiva dvs. au fost transcrise si puse la dispozitia publicului?
      In ce ne priveste, ne-am folosit de serviciile domnului Budeanca, de la fostul IICCR, si sper ca-i cunoasteti competentele.
      In final, cum am putea avea acces la anuarul si la rezultatele studiilor dvs. de instorie orala, data fiind circulatia deficitara a acestor materiale.

      • Adrian Boda Says:

        Ca sa va raspund punctual, o mare parte din interviurile ce se afla in arhiva noastra sunt si transcrise pentru ca au fost deja folosite la elaborarea unor lucrari si teze de doctorat, precum si in diverse proiecte ale noastre.
        Pe Cosmin Budeanca il cunosc personal si apreciez pe masura, este un fost coleg de-al nostru asa ca ii cunosc competentele.
        In ceea ce priveste accesul dvs la publicatiile noastre, care sunt multe, numai anuarul avand 10 numere, plus ca recent au fost publicate inca 4 carti, pe langa cele mai vechi. Circulatia lor este deficitara in sensul ca se adreseaza unui public specializat, daca vreti educat si initiat in lucrari de istorie orala. Daca aveti nevoie de ele, as putea sa va facilitea achizitionarea lor in sensul ca vi le-as trimite, contracost, la o adresa anume. Daca doriti, postati un raspuns si o sa ne auzim pt detalii, respesctiv un schimb de telefoane.

  2. florea calin Says:

    Buna,
    Lucrez pentru o tabara crestina care are si un site si am vrea sa facem un link-exchange cu tine, daca esti interesat adresa site-ului e http://www.taberecrestine.com . Astept un raspuns iar in cazut in care e pozitiv te rog da-mi si linkul tau.
    Merci mult, o zi buna.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: